‘Fugint de l’Holocaust’: Catalunya, terra d’esperança per a refugiats jueus

'Fugint de l'Holocaust' explica històries de famílies
'Fugint de l'Holocaust' explica històries de famílies

'Fugint de l’holocaust'

Museu d’Història de Catalunya per Martine Berthelot

Amb motiu del 70 aniversari de l’alliberament dels camps de concentració, ahir es va inaugurar l’exposició “Fugint de l’Holocaust” al Museu Jueu de Girona, produïda pel Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La mostra ha sigut possible amb l’entrega d’arxius històrics de Girona al museu. L’historiador Josep Calvet, presentat per la directora del museu Silvia Planas, va ser l’encarregat d’inaugurar l’exposició amb una visita guiada per als primers assistents.

Aquesta presentació, vigent fins el 17 de gener del 2016, dóna llum a relats poc coneguts del que és considerat el genocidi més gran de la història. L’experiència de 5 famílies jueves (el matrimoni Eduard Heilbruner i Lina Levi, Víctor Papo, Jenny Kehr, Lea Lazega i fills, Fred i David Arom) ens posen en context de les circumstàncies i dificultats viscudes pels qui fugien de l’ocupació nazi i provaven d’entrar a la península Ibèrica.

A més, el museu compta amb documentació original de l’època com mapa de rutes d’evasió que utilitzaven els refugiats (entre els anys 1941 i 1943) per creuar els Pirineus, així com llocs d’estada segurs, per evitar duanes i zones de control. També disposa de llibre de registre de nens refugiats a Girona i fitxes de detenció. Com a guinda, el visitant pot veure la projecció d’entrevistes a testimonis que van poder sobreviure a la barbàrie del Règim.

“Fugint de l’Holocaust”, doncs, evidencia les foscors del règim franquista, aliat de Hitler, durant la Segona Guerra Mundial i Catalunya com a terra d’esperança i pont per arribar a Lisboa. Una molt bona oportunitat per conèixer com es va viure a casa nostra un dels episodis més commovedors de la nostra història.

Written By
More from Judit Navarro
De la verema a la deriva?
La Casa de la Cultura de Girona tanca les portes de l’exposició...
Read More
0 replies on “‘Fugint de l’Holocaust’: Catalunya, terra d’esperança per a refugiats jueus”