Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats
Ahir a la tarda es va inaugurar l’exposició ‘Eugeni Xammar: el periodista que ens va explicar el món’ a l’Espai Santa Caterina de Girona, vigent fins al 27 de febrer del 2016. Dita exposició va ser presentada pel comissari Joan Safont, l’alcalde Carles Puigdemont i el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès. Cal dir que aquesta mostra va tenir lloc anteriorment al Palau Robert de Barcelona, commemorant el 125è aniversari del periodista i el 40è de la seva mort. Es preveu, però, que acabi instal·lant-se permanentment a l’Ametlla del Vallès, població on es va criar a Can Millet.
Aquesta mostra pretén reivindicar la figura d’un “mestre de mestres”, tal com va assenyalar el comissari recordant aquestes paraules de Josep Pla: “En Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats. És l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast. És, encara, la naturalesa d’home més humana que he tractat, la persona menys primària, el senyor que té la raó més desperta i l’enteniment més clar. No passa dia que no pensi en ell, en el que m’ha dit i, sobretot, en el que m’ha insinuat. Després d’això, excuso dir que la meva més gran esperança és poder treballar un dia a Barcelona en alguna cosa amb en Xammar costat per costat.” Així, es vol recuperar feina i vida d’un periodista que, tot i el seu bagatge i llenguatge esmolat, ha romàs en l’oblit.
L’exposició es divideix en deu plafons. Deu moments en la trajectòria d’Eugeni Xammar representats en deu articles dins el període des del 1914 fins al 1945. En aquesta etapa queden inclosos fets històrics tan importants de la història universal tant europea com catalana. La Primera Guerra Mundial, l’ascens del nazisme, la Rússia soviètica, la proclamació de la República o la Guerra Civil, són alguns dels esdeveniments sobre els que va escriure el periodista en mitjans com ‘La Publicidad’, ‘El Mirador’, el ‘Be Negre’ o ‘Ahora’. A més, i com a guinda, també es pot trobar en aquesta exposició la polèmica entrevista amb Adolf Hitler.
Així doncs, i tal i com va apuntar l’alcalde Carles Puigdemont, aquesta iniciativa ha de servir per donar compte que la tradició del bon periodisme també ho tenim a casa. Eugeni Xammar va ser un exemple, va dir, que des de Catalunya també hi hagut una mirada cap el món amb una perspectiva independent que s’ha de mantenir viva en el nostre present. Joan Safont, per acabar, va desitjar que la figura d’Eugeni Xammar inspirés a nous “Xammars” que, com a ell li hagués agradat ara, donessin llum als canvis que s’estan vivint avui dia.