Els 10 millors vídeos musicals del 2015

Televisor i paisatge

Aquest 2015 ha estat un any carregat de propostes visuals d’altíssima qualitat narrativa i tècnica. Cada vegada més veiem com el sexe es normalitza en els treballs més trencadors. Paral·lelament s’estén una voluntat de crítica social en àmbits tan diferenciats com el desarrelament de la comunitat negra als Estats Units o bé la problemàtica dels refugiats de Síria. Com sempre el vídeo musical és un espai per experimentar i seduir a l’oient amb noves formes i històries. Paisatges onírics, relats sentimentals, animació, tot hi cap! Nosaltres n’hem seleccionat 10.

1. ‘Tame Impala – ‘The Less I Know The Better’

Aquesta vegada podem reivindicar una producció de casa pel primer lloc. Els mestres de l’audiovisual de la productora Canada de Barcelona proposen aquesta introspecció colorista i sexualitzada de la ment d’un adolescent enamorat. Ritmes, tempos i canvis d’escena s’emmotllen perfectament a la psicodèlia dels Tame Impala. Un digne guanyador entre els 10 millors vídeos musicals del 2015.

2. ‘David Bowie – ‘Blackstar’

Bowie aconsegueix seguir essent trencador, sembla que l’edat no ho és tot. En aquest cas amb ‘Black Star’ ens movem per un univers fosc amb una estètica onírica d’ambientació galàctica. Per altra banda tenim uns ballarins amb una coreografia inquietant que sembla pròpia del Butoh japonès. Tot plegat crea una narració esperpèntica com només Bowie podia mostrar-nos.

3. Courtney Barnett – ‘Pedastrian At Best’

En el món de l’espectacle no hi ha res més frustrant que no saber seduir el públic. Que li expliquin al pallasso de fireta que encarna Barnett en el seu últim videoclip.

4. FKA Twigs – ‘M3LL155X’

L’extravagància de FKA twigs no només es plasma en la seva música inclassificable, també en els seus vídeos. Eclèctica, exòtica i seductora de forma inquietant, la cantant britànica ens presenta aquest minifilm on podrem seguir la narrativa del seu últim àlbum.

5. Father John Misty – ‘The Night Josh Tillman Came To Our Apartment’

La cúspide del narcisisme: l’autoseducció. Father John Misty entra en el joc de la conquesta amb sí mateix, o bé amb el seu ‘alter ego’?

6. M.I.A. – ‘Borders’

M.I.A s’atreveix amb el conflicte dels refugiats de forma molt efectista. La britànica d’origen tàmil retorna amb la crítica social i el to combatiu que la caracteritzen.

7. Girl Band -‘Paul’

L’enveja s’acumula en forma de ràbia com un pòsit que pot explotar en qualsevol moment. Que li diguin al personatge que s’amaga darrere d’aquest adorable personatge de sèrie infantil. Què s’amaga darrere les aparences?

8. Julia Holter – ‘Sea Calls Me Home’

Simplista i efectiu. El vídeo musical de ‘Sea Calls Me Home’ ens explica la relació de la cantant amb el mar.

9. Downtown Boys – ‘Wave Of History’

Downtown Boys fan honor al seu nom i ens recorden que els Estats Units no només és la terra de les oportunitats. El vídeo, que podria ser el ‘spot’ d’una ONG no deixa indiferent amb les seves xifres. La mala llet de fons, el ritme propi del món publicitari i el missatge no deixa indiferent.

10. Kendrick Lammar – ‘Alright’

El nou baró ‘swagger’ per antonomàsia ens presenta el videoclip de l’èxit ‘Alright’. Acabats polits, blanc i negre i enginy amb la càmera és el que fa aquesta història de denúncia un treball interessant.

More from Joan B. Galí
Estudis de videojocs catalans: la llista definitiva
L’indústria del videojoc cada vegada té més pes en el sector cultural....
Read More
0 replies on “Els 10 millors vídeos musicals del 2015”