’13th’, de l’esclavisme a l’empresonament massiu als Estats Units

Fotograma de '13th' d'Ava DuVernay
Fotograma de '13th' d'Ava DuVernay

'13th'

Ava DuVernay

Després d’una campanya electoral on la diversitat dels Estats Units i el racisme –fins ara relativament encobert- del país s’han posat més de manifest que mai, un documental analitza l’empresonament massiu d’homes negres a la potència mundial per excel·lència, que s’ha convertit també en el país amb la taxa d’empresonaments més alta del món.

El documental, dirigit per Ava DuVernay (‘Selma’) i disponible a la plataforma Netflix, porta el nom de ‘13th, en referència a l’article número 13 de la constitució dels Estats Units, que assegura que “no ha d’existir als Estats Units cap forma d’esclavisme o servitud involuntària, excepte en cas de càstig per un crim pel què la persona hagi estat condemnada”. Entre d’altres, el documental defensa que aquest article va fer possible que, un cop abolit l’esclavisme, la societat blanca del moment pogués seguir empresonant joves negres per crims menors, i aquests haguessin de realitzar “treballs forçats”. Aquest sistema es mantindria fins l’actualitat, amb presons –gestionades per grans empreses privades- plenes d’homes que poden arribar a cobrar 12 cèntims l’hora per treballar per corporacions com Victoria Secret’s o Walmart.

El documental es guia pels testimonis d’activistes, polítics i historiadors, fugint de la tendència actual a donar veu a personatges famosos

Especialment reveladores són les xifres que mostra DuVernay, defensant que s’ha institucionalitzat un sistema d’empresonament massiu, que ha fet créixer la població empresonada dels 513.000 l’any 1970 a 2,3 milions d’homes empresonats actualment, un 40% dels quals de raça negra.

El documental es guia pels testimonis d’activistes, polítics i historiadors, fugint de la tendència actual a donar veu a personatges famosos per altres raons. Noms com Angela Davis -activista a qui veiem anys enrere, sent jutjada en època del Jim Crow, quan les lleis de segregació racial dominaven el país- o Michelle Alexander –autora del llibre ‘El nou Jim Crow’, sobre l’actual sistema d’empresonament massiu- ens acompanyen en aquesta anàlisi a través de la història negra dels Estats Units i de les lleis que han permès, i segueixen fent-ho, la criminalització de la població afro-americana.

’13th’ esdevé una peça completament necessària per posar en context els elements que han portat a la situació actual dels Estats Units

Però tot i la importància de la posada en context i del repàs històric que fan DuVernay i els seus testimonis, un documental com aquest no podia ser presentat l’any 2016 sense posar la mirada en les eleccions i el paper que els dos candidats, Donald Trump i Hilary Clinton, han tingut respecte a aquest racisme institucionalitzat. Precisament Clinton apareix donant suport al seu marit, Bill Clinton, quan aquest va promulgar “la llei dels 3 strikes”, segons la qual, qualsevol persona que cometés tres delictes menors podria ser empresonada. Aquesta llei va suposar un gran augment de la població empresonada durant la dècada dels 90. Però si veure a Clinton anomenant “super-depredadors” a uns joves posa la pell de gallina, més por fa veure les imatges dels mítings polítics de Donald Trump sobreposades amb imatges de l’època de l’anomenat “moviment pels drets civils”, quan ciutadans de raça negra eren expulsats de llocs públics on no els era permesa l’entrada.

Tot i no afegir grans arguments al debat, ‘13th’ esdevé una peça completament necessària per posar en context els elements que han portat a la situació actual dels Estats Units –on un candidat a la presidència pot ser obertament racista i ha calgut el naixement d’un moviment com Black Lives Matter per posar de manifest el tracte de part de la policia contra els ciutadans i ciutadanes negres als Estats Units.

Ava DuVernay ens parla d’un sistema de justícia trencat, on les lleis permeten l’opressió d’una part important de la població. Potser per aquesta anàlisi sense reserves, ‘13th’ ha estat el primer documental de la història en obrir el Festival de Cinema de Nova York, que enguany presentava la seva 54ª edició.

EL TRÀILER DE ’13th’ DE AVA DUVERNAY

More from Marta Lacima
‘Braindead’: una paròdia impossible
Els polítics dels Estats Units han perdut el cap. Aquesta és la...
Read More
0 replies on “’13th’, de l’esclavisme a l’empresonament massiu als Estats Units”