L’efecte Jessica Jones

Fotograma de Jessica Jones
Fotograma de Jessica Jones

Jessica Jones

Melissa Rosenberg

Les superheroïnes arriben a la televisió. I la que aquesta temporada ho ha fet amb més força és el personatge de Marvel Jessica Jones, protagonista de l’últim èxit de Netflix.

Jones ho té tot: traumes, poques habilitats socials i una personalitat complicada. Però, malgrat la independència que mostra respecte a tots els que l’envolten –deixant com a excepció la seva quasi-germana Trish– desprèn un punt de fragilitat innegable. És segurament aquest toc el que la fa tan humana, i el que ha fet que tots ens solidaritzéssim amb ella. A més, els personatges secundaris donen tot el que la sèrie necessita: el veí i amic inqüestionable que tots voldríem tenir i una presentadora de ràdio que, cansada d’un dia a dia insuls, entra en el món de Jessica sense pensar-s’ho dues vegades; passant per l’advocada ferotge que, a casa, ha de lluitar perquè la seva vida no s’esfondri.

Però més enllà dels trets d’una protagonista diferent i d’uns acompanyants destacables, la sèrie posa damunt la taula qüestions importantíssimes que, fins ara, no s’havien vist en produccions dirigides al gran públic. A ‘Jessica Jones’, no hi ha por. L’equip de guionistes s’ha atrevit a tractar amb total normalitat temes com l’abús en relacions, ja sigui entre pares i fills o en parella, el consentiment, les addiccions i el sexe sense miraments.

La ciència ficció, els super-poders, queden en un segon pla per fer espai a la complexitat de la vida real

Aquesta no és la típica sèrie de Marvel. La ciència ficció, els super-poders, queden en un segon pla per fer espai a la complexitat de la vida real. És, a més, la sèrie que ha portat a la petita pantalla un feminisme que ja fa temps que agafa embranzida a Hollywood. Els personatges principals són dones, dones fortes i lluitadores, i els homes apareixen per donar-los suport o com a personatges malvats, com és el cas de l’antagonista de Jessica, ‘Killgrave.

‘Jessica Jones’ no és l’única sèrie de la temporada amb una superheroïna com a protagonista. L’adaptació per a la petita pantalla de ‘Supergirl, de DC Comics, també ha portat cua. No obstant, mentre la sèrie que emet CBS s’acosta més a tot el que hem vist fins ara, Jones ens ha robat el cor, ha creat debat, i pot ser la sèrie que comenci una nova tendència a la indústria americana.

More from Marta Lacima
‘The Man in The High Castle’: L’èxit d’una realitat alternativa
Com viuríem avui si l’Alemanya Nazi i Japó haguessin guanyat la Segona...
Read More
0 replies on “L’efecte Jessica Jones”