De la verema a la deriva?

Girona. Casa de Cultura. Imatges de l'exposició La verema dels 80 (Una emigració civilitzada), del fotògraf gironí Jordi Mestre i Vergés. Foto: Jordi Mestre i Vergés
Girona. Casa de Cultura. Imatges de l'exposició La verema dels 80 (Una emigració civilitzada), del fotògraf gironí Jordi Mestre i Vergés. Foto: Jordi Mestre i Vergés

'La verema dels 80'

Jordi Mestre i Xavier Martí

La Casa de la Cultura de Girona tanca les portes de l’exposició ‘La verema dels 80’. Una emigració civilitzada”. Un viatge des de València fins al sud de França, retratat amb les fotografies de Jordi Mestre i Xavier Martí.

Fer la verema va ser una pràctica habitual des dels anys seixanta fins als noranta per a famílies senceres que necessitaven un sobresou. Tot i que les condicions de feina eren força precàries, els emigrants comptaven amb papers, contracte i el viatge pagat. La jornada laboral era de 10 hores diàries.

En aquesta exposició es mostrava amb naturalesa i detall des de l’organització de la marxa fins la rebuda per part dels patrons francesos. Un viatge que tenia com a primera parada l’estació de Figueres, on es tramitaven els papers per poder passar la frontera. Amb els anys, i veient la progressiva emigració, es van habilitar més oficines a les estacions d’origen.

Jordi Mestre i Xavier Martí ens mostren un passat insospitat per a molts de l’actual generació. Aquelles famílies passaven els mesos d’estiu realitzant feines molt dures a l’estranger per poder passar l’hivern a casa sense angoixes econòmiques. Després de 30 anys, sembla que es canvien les tornes. Ara, casa nostra és el destí de molts que s’hi volen quedar per poder sobreviure. La rebuda, però, ha canviat molt des d’aquells anys 80.

Written By
More from Judit Navarro
‘Fugint de l’Holocaust’: Catalunya, terra d’esperança per a refugiats jueus
Amb motiu del 70 aniversari de l’alliberament dels camps de concentració, ahir...
Read More
0 replies on “De la verema a la deriva?”