World Press Photo: l’ull que denuncia

El fotoperiodisme més esperat de l’any torna a Barcelona. Word Press Photo aterra al CCCB amb 134 instantànies que són un compendi gràfic d’aquest any. La mostra, que es podrà visitar fins al 13 de desembre, recull realitats de tot el món, capturades per les càmeres de periodistes d’arreu.

La fotografia que obre l’exposició ensenya una tendra escena entre el Jon i l’Àlex, una parella gai russa al seu apartament de Sant Petersburg. Amb aquesta instantània el fotògraf danès Mads Nissen vol denunciar la situació en què es troba el col·lectiu LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals) a Rússia. L’antic gegant soviètic ha estat centre de polèmiques en els darrers anys als mitjans de comunicació europeus per ignorar les persecucions, vexacions i tortures que pateixen al seu territori els homosexuals. Nissen va voler retratar la parella després de presenciar una desfilada gai, també a la ciutat de Sant Petersburg, en la qual va irrompre un “hooligan homòfob” i va apallissar a un amic seu. Durant l’atac, Nissen no fer servir la càmera però va decidir que volia documentar l’hostilitat i la violència que patien els homosexuals en aquell país. La imatge ha generat força controvèrsia, no pel contingut sinó pel fet de ser una posada en escena i no una fotografia espontània. És per això que no es va exhibir a l’últim festival de fotografia ‘Visa pour l’image’ on preval una concepció més purista del fotoperiodisme, i no hi té cabuda l’escenificació.

A la resta de la mostra no passen desapercebudes les imatges sobre les grans onades migratòries i la desesperació que empeny a milers de persones a creuar el Mediterrani jugant-se la vida i que han tacat de sang les costes europees. Tot i que hi predominen aquestes imatges, com cada any, la mostra ofereix un ampli ventall de temes d’actualitat per pensar, sorprendre, veure i provar d’entendre.

Written By
More from Laura Gea
El passat retrobat de Walter Benjamin
El lligam entre Catalunya i Walter Benjamin és tràgic i intens. El...
Read More
0 replies on “World Press Photo: l’ull que denuncia”