Paisatges sonors amb ‘The Wilderness’ de Explosions in the Sky

The Wilderness cover art
The Wilderness cover art

'The Wilderness'

Explosions In The Sky

El nou àlbum d’Explosions in the Sky és, per sobre de tot, un paisatge sonor, una cartografia de sons, reverberacions i silencis. ‘The Wilderness‘ funciona com a mapa d’una naturalesa imponent, bonica i terrible, que descobrim rere capes de guitarres, samplejats i bateries esmortïdes. Els d’Austin mantenen el gènere estrictament instrumental del seu post rock progressiu, aquesta vegada però, acompanyada d’una densa capa d’electrònica multicolor.

Com a obra instrumental, sense cap fil narratiu més enllà del títol de les 9 cançons que componen l’àlbum, la interpretació tendeix a subjectivar-se (encara més). Però les pistes són suficients per descobrir la intenció primera: ‘Wilderness’, ‘The Ecstatics’, ‘Tangle Formations’, ‘Logic of a Dream’, ‘Disintegration Anxiety’, ‘Losing the Light’, ‘Infinite Orbit’, ‘Colors in Space’, ‘Landing Cliffs’. Més enllà d’aquesta prèvia, una de les grans victòries de la banda americana és la de saber generar sensació sense paraula, sentiment sense manual d’instruccions. Un recorregut per un entorn magnètic, el somni eròtic d’un romàntic cosmonauta, el ‘Wanderer above the Mist’ de Caspar David Friedrich escrutant un horitzó de mars de jade i nebuloses ultraviolades. Ens trobem despullats davant de so, soroll, dissonàncies i línies melòdiques que emergeixen per lligar-ho tot. Textures que oscil·len del barroc al minimalisme sonor sense sotracs, sense presses. ‘The Wilderness’ és una intricada constel·lació de sons que, amb paciència, acaba alineant-se per formar un conjunt harmònic, delicat i elegant.

Uns Mogwai exonerats de la foscor del pessimisme existencial: Explosions In The Sky ens situen darrere la pupil·la d’un nen meravellat pel desconegut i el colossal. Un ‘Hurry up We’re Dreaming’ de M83 sota un bany d’àcid, polit de dramatismes i sonoritats apegalosos.  Munaf Rayani, Mark Smith, Michael James, Chris Hrasky han sabut trobar el to exacte per una obra romàntica, positivista i evocadora de la immensitat sense pecar de grandiloqüència.

 

8 Instrumental

7 Coherència

Instrumental, profund i buscant el paisatge sublim sense caure en l'excés.

7.5
Més de Joan B. Galí

Estudis de videojocs catalans: la llista definitiva

L’indústria del videojoc cada vegada té més pes en el sector cultural....
Llegeix-ne més