‘Star Wars’ i la política espanyola

Darth Vader, antagonista de la saga 'Star Wars'
Darth Vader, antagonista de la saga 'Star Wars'

Ordre Jedi i els Sith. A la saga ‘Star Wars’ la força serveix a les finalitats de dues faccions diametralment oposades: la llum i la foscor. Els ‘bons’ busquen l’harmonia, l’estabilitat, la raó i la tolerància. Els ‘dolents’, guiats per les emocions, desitgen la dominació a qualsevol preu, el poder pel poder. Si traiem màscares i pistoles làser, George Lucas parlava a través de la seva ‘space opera’ per antonomàsia de demòcrates contra feixistes. Darth Vader com a figura del gran dictador i les seves desfilades clon, que recorden les perfectes formacions nazis. Els jedis, per la seva banda, garants de la república, guerrillers i intel·lectuals (primer com a guardians, després com a resistència).

Lluny de les ràfegues dels destructors estel·lars, en algun punt remot de l’univers, existeix un planeta blau. En ell, els espanyols estan d’eleccions, un dels esdeveniments quadriennals més temuts de tota la Via Làctica. Entre platons de televisió, ‘meetings’ i algun cop de puny, ha destacat com la fantasia del setè episodi de la saga de Lucas s’ha filtrat en la propaganda electoral. PP,Podem, ERC s’apunten a l’èxit de el ‘blockbuster’ amb campanyes i comentaris que s’inspiren en la saga. En els ‘spots’ els seus autors encarnen -per raons òbvies- als dels sabres de llum multicolors. A l’oposició sempre els toquen els vermells.

La política ben feta no emergeix d’un partit o de l’altre, sinó d’una idea que s’engendra en el xoc de diàlegs

Aquest monstre de Frankenstein propagandístic és simptomàtic de la concepció de la política dels ibèrics: la d’alguna cosa dual i d’actors eternament incompatibles. PP i PSOE, Podem i Ciutadans. Els nous contra els vells, els d’esquerres contra les dretes. Tots ells són el negatiu de l’altre, o aquesta és la imatge construïda. Mai complementaris. Caiem en els tòpics de l’èpica, divertida però infantil dels “altres són els dolents”. Aquesta polaritat engendra un ‘zoon politikon’ violent no dialogant, segurament herència d’un bipartidisme perllongat. A Espanya parlar de política durant el sopar de Nadal pot acabar amb la vaixella de l’àvia volant, i no precisament per la telecinesi de la força.

Com serà possible el diàleg constructiu en un país d’enormes blocs hermètics? On la disciplina de vot crea faccions homogènies sense possibilitat a l’obertura. On els que guanyen desfan tot el fet per l’anterior govern. On els debats es converteixen en tertúlies de bar de ” tu has fet o tu no has fet”. La política ben feta no emergeix d’un partit o de l’altre, sinó d’una idea que s’engendra en el xoc de diàlegs. Cosa que, pel que hem vist en aquesta campanya, no passarà. Malgrat les acusacions a l’oposició, la seducció del populisme ha calat profundament en la filosofia de tots els grans partits. Guanyi qui guanyi, sembla que l’últim que tindrem la legislatura vinent és aquesta harmonia que tant busquen els jedis.

Més de Joan B. Galí

50 anys del ‘You Really Got Me’

Ha plogut molt des de la dècada d’or del rock n’ roll....
Llegeix-ne més