15 sèries catalanes que han fet història

series catalanes català episodis capitols
Clara Segura a 'Dia i Nit' (2015)

És un fet, hem entrat a l’era de les sèries. No només parlant en termes de consum sinó també de qualitat i originalitat de les propostes. Durant l’última dècada han aparegut serials totèmics com ‘Breaking Bad’, ‘True Detective’,’Joc de Trons’ o ‘The Sopranos’. Sovint però tendim a deixar-nos eclipsar per la producció estrangera oblidant les propostes cuites a casa. Les sèries d’estampa catalana ja fa dècades que enganxen l’espectador al televisor (ara hauríem de dir a l’ordinador). Aquesta és la llista de les millors sèries catalanes i tots els primers episodis de cada una d’elles.

1. ‘Nit i Dia’ – ‘The Fall’ a la catalana ★★★★☆

2016- ?/ 1 temporada / 13 episodis 

Una de les sèries més fosques del repertori de TV3. La premissa de Lluís Arcarazo i Jordi Galceran a ‘Nit i Dia’ és senzilla: tots tenim dues cares, una a plena llum, l’altra només visible quan ningú  mira. La sèrie  presenta un seguit de personatges que entren en aquest joc de les aparences. Tots ells acabaran descobrint que els seus vicis secrets queden curts davant dels crims despietats de Marc Ramos, violador i assassí. Personatges inquietants, detectius, jutges libidinosos, forenses, psicòlegs i una denúncia al masclisme en tots els seus estrats, ho té tot!


2. ‘Plats Bruts’ – La sitcom  ★★★★★

1999-2002 / 6 temporades / 73 episodis 

El Lopes, el David, la Carbonell, l’Emma, el Pol, el Ramon, la Montse, la Iaia, l’Estasqui. 9 personatges que dibuixen una de les comèdies més divertides que ha emès mai TV3. Aquesta coproducció de Kràmpack, El Terrat i Televisió de Catalunya dirigida per Oriol Grau, Lluís Manyoses i Joel Joan va saber captar amb naturalitat el tarannà i les bromes sense complexos que ens feien riure. ‘Plats Bruts’ va ser un fenomen generacional que segueix retornant cada any amb les remissions d’estiu: “Anem a la platja, a passar-ho bé…”.


3. ‘Cites’ – Romanç a episodis ★★★☆☆

2015 – ?/ 2 temporades / 26 episodis

Una adaptació catalana del fenomen ‘Dates’ del Regne Unit creada per Brian Elsley. La sèrie ens presenta un ampli ventall de personatges que entrecreuaran les seves vides amb una primera cita pactada a través d’una web de contactes. La sèrie, dirigida per Pau Freixas, ens presenta un ampli ventall de relacions que uniran els personatges, per bé o per mal. Passionals, tendres, heterosexuals, homosexuals, interessades, platòniques, fredes, culpables. Cada capítol descobrirà noves maneres d’entendre l’amor i l’enamorament.
4. ‘Temps de Silenci’ – Guerra i dictadura  ★★★★☆

2001-2002 / 2 temporades / 52 episodis

‘La sèrie, dirigida per Xavier Borrell, explica la vida dels Dalmau, una família benestant de Barcelona des dels inicis de la  Guerra Civil fins als anys 90. Isabel Dalmau serà al principi qui ens explicarà la història familiar a través del seu diari personal. A la sèrie hi entren en joc altres famílies com els Comes, els Hernández, els Burrull i tota la perifèria de personatges que els rodegen. ‘Temps de Silenci’ explica la guerra des del punt de vista dels civils i com afecta el seu dia a dia. La sèrie evoluciona cronològicament, des dels rumors de revolta a la Guerra Civil, passant per la dictadura de Franco, la postguerra i finalment l’entrada d’Espanya a un règim democràtic.


5. ‘Mirall trencat’ – TV3 fa de BBC ★★★☆☆

2oo2 / 1 temporada / 13 episodis 

Quan llegim grans novel·les d’autors catalans ens fem la mateixa pregunta: per què no n’hem fet una pel·lícula? ‘Mirall Trencat’ de Mercè Rodoreda tenia tots els ingredients per convertir-se en una sèrie per tractar l’evolució dels personatges i les relacions d’amistat, amor i odi amb el pas dels anys. Aquesta adaptació d’Orestes Lara transporta a la televisió la vida plena de secrets i passions de Teresa Valldaura.


6. ‘Merlí’ – Peripatètics amb molta hormona ★★★★☆

2015- ?/ 2 temporades / 25 episodis

A primera vista una sèrie que té com a eix la filosofia sembla impossible que pugui anar encarada a un públic adolescent. Però ‘Merlí’ arriba per trencar tots els esquemes, siguin extra o intradiagètics. La classe del Pol, la Tania, el Bruno, el Toni o la Berta encara el batxillerat a l’Institut Àngel Guimerà amb una nova assignatura que sembla que serà difícil d’empassar. Ràpidament però Merlí Bergeron demostra ser un autèntic ‘rockstar’ de la pedagogia, un professor que sap implicar les vides dels seus alumnes amb conceptes de vegades tan inaccessibles com la metafísica, l’ètica o l’epistemologia.
7. ‘Arròs Covat’ – Modernets en crisi ★★★★☆

2009- 2010 / 3 temporades / 35 episodis

La vida passa volant i quan ens n’adonem ja en tenim 30 i no hem complert ni la meitat de la llista de somnis que havíem traçat des de petits. El mateix l’hi passa al Xavi Masdéu, el protagonista d’Arròs Covat, la sèrie d’animació de Juanjo Sáez i Kike Maíllo. Modernet, urbanita, amb un estudi de disseny gràfic, dos amics molt diferents, però que conformen un grup “molt ben compactat” i la Sònia, la seva xicota amb qui comparteix pis. L’equilibri avorrit a la vida de Xavi es trenca quan confessa les seves noves aspiracions vitals: vol recuperar la seva joventut.


8. ‘Estació d’enllaç’ – Capítols sota terra ★★★☆☆

1994-1999 / 5 temporades / 140 episodis

El vestíbul d’una estació de tren de Barcelona es converteix en l’escenari perfecte per un drama. Els personatges que hi conviuen, que habiten llocs com el bar, la botiga de souvenirs, el quiosc o el despatx de l’estació, creen una xarxa de relacions, d’amistats, enveges, tafaneries i somnis. Una producció de Televisió de Catalunya amb el guió de Jaume Cabré i Piti Español.


9. ‘Nissaga de poder’ – Poder i venjança ★★★☆☆

1996-1998 / 3 temporades / 15 episodis

Un incest entre Eulàlia i Mateu Montsolís és el punt de partida d’aquesta telenovel·la. L’acte terrible i el posterior naixement d’Eduard portarà a la família a fer el possible per amagar-ho. Una sèrie de secrets, enganys i la desesperació per ocultar uns fets que podrien fer trontollar tota la família Montsolís.
10. ‘Les Teresines SA’ – La Cubana en estat pur ★★★★☆

1992 / 1 temporada/ 13 episodis

Teresina, Mari Tere i Tere. Tres germanes. Totes elles jubilades i solteres vivint en plena Vila de Gràcia. Una divertidíssima sitcom de La Cubana produïda per Televisió de Catalunya. Cada capítol explica una història independent on les tres germanes es posen constantment en problemes de tota mena. Des d’organitzar les festes del barri fins a introduir-se a l’economia submergida. Una sèrie que sap captar a la perfecció l’essència de la ‘tieta catalana’.


11. ‘Porca misèria’ – Patètica realitat  ★★★★☆

2004 -2007 / 4 temporades/ 52 episodis

“La vida és com un porc: se n’aprofita tot”. ‘Porca Misèria’ ens explica les històries de persones patètiques, personatges carregats de defectes i neures que els duran a prendre sovint decisions precipitades. Dirigida i protagonitzada per Joel Joan i produïda per Televisió de Catalunya i Arriska Films.


12. ‘Pop Ràpid’ – Hipsterisme hiperbòlic ★★★☆☆

2011 / 2 temporades / 25 episodis

‘Pop Ràpid’ és una sàtira de l’ecosistema hipster de Barcelona. El circuit de modernets és molt ampli i es mou a cavall del Primavera Sound i l’Heliogabal. En aquest món d’esnobisme els dos protagonistes, el Fede i l’Albert, integrants dels The Frederics, lluitaran per obrir-se pas cap a la cúspide dels adoradors d’Arcade Fire.  Una sàtira divertida que moltes vegades sembla menys exagerada si es compara amb l’autèntica fauna ‘indie’ de la ciutat.


13. ‘Infidels’ – Sex a Barcelona ★★★☆☆

2009-2011/ 3 temporades / 42 episodis

La versió catalana de ‘Sexe a Nova York’. Quatre professionals madures viuen la seva sexualitat trencant tots els motlles tradicionals i avorrits femenins. Una sèrie despreocupada que va fer envermellir als més puristes.


14. ‘La memòria dels cargols’ – Series catalanes amb història ★★★☆☆

1999 / 1 temporada / 26 episodis

Si existís la família Cargol segurament seria una de les més antigues de Catalunya. En aquesta comèdia viurem les vides dels seus membres a través dels segles, concretament durant set-cents anys. La família passarà per guerres, per la riquesa, per la ruïna. Des de l’aixada fins a l’era d’Internet. La família Cargol però perdura en aquesta comèdia històrica que repassa els capítols del nostre país.


15. ‘Oh, Europa’ – Descobrint el vell continent ★★★☆☆

1994 / 1 temporada / 13 episodis

Una comèdia a càrrec de Dagoll Dagom on dotze persones guanyen un sorteig el premi del qual és un viatge a través de dotze països de la Unió Europea. Dirigida per Eduard Cortés i Joan Lluís Bozzo.

Written By
More from Gabriel Freixa
Palmarès de l’Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona
Premi l’Alternativa Oficials al millor llargmetratge El jurat de llargmetratges de la...
Read More
0 replies on “15 sèries catalanes que han fet història”