‘Pokémon Go’, més enllà del fenomen

Imatge promocional de 'Pokémon Go'
Imatge promocional de 'Pokémon Go'

Caminen decidits, perseguint alguna cosa que no podem veure però que semblen necessitar amb l’anhel d’un filatèlic davant d’una peça única. Els entrenadors de Pokémon Go ja han passat a formar part de l’ecosistema català (i mundial) en menys d’una setmana, vaja, el somni eròtic de qualsevol director de màrqueting. Pokémon ha causat per segona vegada una revolució pop. La primera va ser als anys 90 amb el fenomen ‘Gotta catch ‘em all!‘ amb GameBoy i ara ho ha fet a través de la realitat augmentada i el ‘smartphone’. Més enllà de l’anècdota puntual, la del videojoc de Nintendo, podem dir que ens  trobem davant l’inici d’un important canvi de paradigma de consum digital.

Fins fa ben poc qualsevol joc i interfície d’usuari es projectava a l’espai que delimitava una pantalla. Realitat i virtualitat tenien una clara franja distintiva. La revolució apareix quan superposem les dues capes per crear un nou entorn compartit. Pokémon Go situa un seguit d’elements, en aquest cas els Pokémon i les ubicacions d’interès, i els reparteix al llarg d’un mapa al qual tothom pot accedir i interactuar. Així els usuaris, a través del filtre de la pantalla,  poden veure aquests objectes virtuals que no formen part del pla físic. S’ha trencat doncs la frontera.

Un futur amb una realitat desdoblada?

Si el món es transforma en un nou espai de joc, integrat en un marc o motlle virtual, les possibilitats són inimaginables i amb regust de ciència-ficció (però ben reals). Hi podriem ubicar botigues, espais publicitaris, indicadors, zones socials, reproductors de vídeo, monuments i estructures que existeixin només a la xarxa, música associada a un indret determinat, infografies i així un llarg etcètera. Les qüestions que genera també són moltes. Hi hauria especulació amb aquest nou territori? Quines regulacions hauria de tenir? Serien les mateixes que les del marc físic? Qui l’hauria de gestionar, una gran companyia, moltes, o l’Estat mateix? Quins problemes podria implicar de cara a la privacitat? S’adaptaria tothom a aquest nou entorn? Hi hauria béns substitutius que reemplacin els tangibles? Implicaria una perduda de contacte amb la realitat? Fins i tot, i així de pas ens posem metafísics, què diríem que és real i què no.

Algú podrà esgrimir que ningú s’interessarà mai per un espai que senzillament és boira, un miratge superposat. Qui voldria dedicar-hi temps i diners? Però i Facebook, Twitter, Instagram? No són empreses altament cotitzades sense formar part de cap indústria pesant ni oferir cap servei en persona? No es mou l’economia mundial a través d’actius virtuals? Sembla doncs que la tecnologia fragmenta fins i tot la realitat i la desdobla en diferents espais. El fet és que una aplicació tan senzilla com Pokémon Go (que ho és) ha fet sortit al carrer a milions de persones. Què passarà quan l’aplicació no sigui un joc i la integració ja no sigui a través d’una pantalla sinó a través de les ulleres (com en el cas de Google Glass o les Microsoft HoloLens) o bé, per què no, directament ocular?

Més de Joan B. Galí

Un llibre clau per entendre l’odi contra Occident

Els continus atacs terroristes perpetuats per Daesh han calat lentament la por...
Llegeix-ne més