La perpetuació de la carn

'Les Partícules Elementals' de Michel Houellebecq
Obra de l'artista David Springs // davidsprings.com

Les Partícules Elementals

Michel Houellebecq
Provocador, visionari, pessimista, cínic, misantrop… Si associem aquestes paraules amb “francès” al motor de cerca de Google, segurament remenarà petabytes d’informació indexada topant amb un nom propi: Michel Houellebecq. Les obres d’aquest autor de Saint Pierre (Illa de la Reunió) sempre remouen facetes humanes que resulten incòmodes a plena llum. Veritats que en el frenesí contemporani queden soterrades, oblidades segurament per no haver d’assumir-ne les seves terribles conseqüències. ‘Les Partícules Elementals’ no n’és excepció i en aquest cas, el gran tema dual és la vida i la mort i el paper que hi té el sexe.

L’autor narra la vida de dos germanastres, Michael i Bruno. Fills engendrats en la luxúria dels seixanta (una generació sencera lliurada al l’hedonisme i al ‘carpe diem’ desenfrenats). Tots dos oblidats per una dona que va preferir seguir a gurus del sexe tàntric abans que resignar-se a perdre la seva joventut exercint de mare. Tot i compartir un progenitor, els dos protagonistes no podrien ser més diferents. Bruno és un professor de literatura la vida del qual succeeix entre erecció i erecció. En el seu cap, qualsevol dona es transforma un objecte potencialment penetrable. Un cas de satiriasis patològic que el portarà al desequilibri vital. Una necessitat impulsiva d’afecte que cada vegada veu menys satisfeta pels estralls de l’edat. Per altra banda hi tenim a Michael, una ment brillant de bases científiques incapaç de sentir amor i atracció. El seu cap funciona de forma analítica i la seva visió del món és estrictament racional. Aquesta transformació en persona-calculadora l’ha permès aïllar-se dels drames humans, del sentiment. Al que Bruno li diria “un clau increïble amb una porca”, Michael ho etiqueta d’intercanvi químic necessari per a perpetuar l’especia. Dues històries paral·leles brutalment tendres i descarnades, tan realistes i buides d’eufemismes que sovint fan mal. Cada un d’ells ha trobat la seva manera de maquillar aquest procés irrevocable que es diu mort.

Aquí sens dissecciona el drama humà més antic: el constant pols entre la vida i la mort. Un bon dia la matèria va decidir alçar-se per veure’s, comprendre’s i estimar-se a si mateixa

Però, com hem dit, les obres d’Houellebecq no són només drames grisos de personatges grisos que viuen en edificis grisos. El rerefons filosòfic és l’autèntic nèctar d’aquestes tres-centes vint pàgines. Què es pot fer en aquests anys de vida que se’ns ha donat? És licita l’esperança? És el sexe (i la descendència) l’única forma d’enganyar a la mort? Aquí sens dissecciona el drama humà més antic: el constant pols entre la vida i la mort. Un bon dia la matèria va decidir alçar-se per veure’s, comprendre’s i estimar-se a si mateixa. Aquest és drama de Bruno, el drama de Michel el nostre, el dels nostres pares i (qui sap) el dels nostres fills. No hi ha final feliç. Malauradament l’espiritualitat i la moral són idees obsoletes davant d’aquesta inevitable degradació de la carn. Déu, Ala i Buda fa anys que han quedat reduïts a estampetes i estàtues buides. No ens espera cap ressort als núvols amb servei d’habitacions. Només fred i foscor. Trobaran aquests alters egos de Houellebecq una forma de conviure amb aquesta realitat? I nosaltres?

8 Valoració

8
Més de Joan B. Galí

10 videojocs ‘indie’ que no et pots perdre (de cap manera!)

El gènere ‘indie‘ o independent ha estat els últims anys un refugi...
Llegeix-ne més