Impacte, gatets i famoses despullades

Impacte, gatets i famoses despullades
Pete / Flickr CC

A la universitat, els professors de periodisme, destacats catedràtics i doctors, explicaven que aquest ofici és una eina fonamental per a la democràcia: “És una professió molt seriosa, hem de ser el contrapès del poder” afirmaven des de darrere de les seves ulleres de pasta negra. Les seves classes anaven sempre acompanyades dels grans referents: Larra, Gaziel, Hemingway, Capot, Reed, Pla i així una llarga llista. Personatges amb una aura d’erudits lliurats a la seva professió. “A les vostres mans està escriure el que molta gent considerarà la realitat”, concloïen. No era estrany sortir d’aquestes classes sentint-te una mica Clark Kent i resant perquè el teclat o el bolígraf no fossin la teva ‘kryptonita’.

Però la bombolla acadèmica dels alts conceptes ètics i professionals ens va esclatar a molts en la cara en sortir al carrer. A un món digne de Carroll on la jerarquia racional es subverteix: el digital. La primera gran patacada arriba en veure l’ordre dels comptadors de visites de tots els mitjans espanyols. On hi hagi un parell de pits o un gatet perseguint-se la cua, que s’apartin els reportatges a fons de conflictes internacionals. Fora el text, benvinguda la imatge i el vídeo. En una paraula: entreteniment. El segon, ja un ganxo en el mentó, que el periodisme és també un negoci i que com a negoci està subjecte a aquest comptador. Quan es reparteix l’espai de la portada és necessari trobar un equilibri entre les anomenades ‘soft news’ i les ‘hard news’. Entre el que el lector vol veure i el que ha de veure. Entre el que fa pujar els impactes publicitaris i el que ens reforça la reputació periodística. Entre el que manté una empresa i el que la defineix.

Les dues versions de l’après, la teòrica i la pràctica, tenen la seva legitimitat i són necessàries. La primera, la dels elevats ideals, ens recorda a tots la importància del que implica teclejar cada paraula en qualsevol mitjà, fins i tot en els comentaris. La segona ens dóna un bany de realitat amb les prioritats majoritàries del lector espanyol. Hi ha un problema d’educació i de falta de cultura del rigor? O simplement l’anonimat de la pantalla revela el petit nen morbós que tots portem dins? La veritat és que, segurament, si estàs llegint aquest article, sigui per les paraules escollides per al titular.

Més de Joan B. Galí

La perpetuació de la carn

rovocador, visionari, pessimista, cínic, misantrop… Si associem aquestes paraules amb “francès” al motor de...
Llegeix-ne més

1 Comment

Comments are closed.