‘+Humans’: més deshumanitzats

Embryo III © Steve Barrett 2016.
Embryo III © Steve Barrett 2016.

'+Humans'

Cathrine Kramer (CCCB)

La llei de Moore, pronostica que cada dos anys doblem la velocitat dels nous processadors. Es multiplica així la capacitat de “pensar” de les màquines. Aquesta velocitat frenètica s’aplica només a xips i transistors, però sembla que va seguida del progrés de la resta de disciplines científiques com la medicina, la robòtica, la física o bé la biologia. Androides i mons virtuals, exosquelets i òrgans sintètics.  El progrés corre ràpid, el pensament però, no tant. És per això que cal parar, exhalar i reflexionar sobre el ‘modus vivendi’ del futur. On ens porta una tècnica que cada vegada té menys límits? Estarà home a l’alçada d’un poder tan gran? El desenvolupament ens porta a la sublimació o a la destrucció? Sigui com sigui farà canviar la concepció del que significa ser humà. Aquest debat és on ens vol arrossegar l’exposició ‘+Humans‘,  inaugurada aquest 7 d’octubre al CCCB (Barcelona). 

Hisilicon Balong
Hisilicon Balong

A càrrec de Cathrine Kramer, planteja un recorregut per diferents espais, cada un d’ells assignat a una faceta del progrés. L’exposició s’obra com una mostra distòpica i eclèctica d’andròmines i art. La ‘Caiguda d’Ícar‘ de Jacob Peter Gowy l’enceta com a prolepsi d’un futur funest. La comissaria pretén al llarg de cada corredor hibridar la divulgació científic-filosòfica amb la plàstica del món de l’art. Es vol obtenir una mostra didàctica i atractiva a la vegada: impacte, lliçó, impacte. lliçó. Aquesta concepció no està absenta de risc, ja que, aquells que busquin quelcom més acadèmic, segurament no trobaran la profunditat que buscaven. ‘+Humans’ vol fer-nos rumiar i malauradament, després de la radiografia precisa que feia ‘Big Bang Data‘ del que és l’home avui, +Humans queda curta per explicar com serà el del demà.

No sabrem si estem davant d’una valoració realista del que ens espera o d’una pel·lícula de ciència-ficció de serie B. Tecnologies com la impressió 3d, la realitat virtual o l’enginyeria es desvirtuen parlant de “super poders”, tamagochis o nines de carn viva. Els límits entre l’abstracció artística i el contingut científic queden excessivament difosos. Tot i així cal dir que cada la sensació de caminar per un carrer del món de ‘Blade Runner’ és ben autèntica. L’exposició parteix d’un discurs encertat: la necessitat de repensar-nos. Vinc a burxar-vos els límits ètics del que hem o no hem de fer, diu el pamflet. Efectivament, la senyora Kramer té raó: la tecnologia i la ciència revolucionaran el pensament. Ara bé, la lliçó perd força sí un surt de la sala sense saber si el que allà s’ha dit era el futur o un mostrari de curiositats.

Més de Joan B. Galí

‘Inside’: fugint de l’estandardització

Imagina que Orwell, Huxley i Bradbury s’haguessin proposat fer un videojoc. Com a rerefons han pensat...
Llegeix-ne més