Homenatge literari a Barcelona

Literatura a Barcelona

Barcelona és una ciutat amb moltes cares. Potser per això molts escriptors l’han triat com a escenari per a les seves novel·les. Aquests autors faran que us capbusseu en les entranyes de la ciutat, en racons oblidats i carrers recòndits, a través de les pàgines.

Juan Marsé

 L’univers literari de Marsé és inconcebible sense la Barcelona marginal dels anys  60, especialment la de les barriades del Carmel i el Guinardó. L’escriptor juga amb el contrast entre la misèria de l’extraradi on la supervivència és l’única llei, i la vida als barris pudents i acomodats. ‘Últimas tardes con Teresa’, ‘La oscura historia de la prima Montse’, ‘Rabos de Lagartija’ o ‘Si te dicen que caí’, reflecteixen aquesta dualitat de la Barcelona franquista.

Rosa Regàs

 Néixer dona als anys 30 en una família burgesa no augurava un futur massa prometedor. Regàs va convertir-se en un símbol del rebuig del paper de mare i esposa que li imposava la societat. A la novel·la autobiogràfica ‘Luna Lunera’, l’escriptora retrata la seva infantesa i la societat patriarcal de l’època, al voltant  de la figura d’un avi moribund però molt autoritari, una família anul·lada per aquest personatge opressor i masclista i una mare que lluita per aconseguir la custòdia dels seus fills. Regàs fa una fotografia de la Barcelona de la postguerra i d’una societat tancada i dominada pels homes.

Roberto Bolaño

 L’escriptor i intel·lectual xilè tenia vint-i-pocs anys quan va emigrar a Barcelona, per establir-se al barri del Raval, on posteriorment hi situaria la seva novel·la ‘Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce’, escrita a quatre mans amb el seu amic, el novel·lista A.G. Porta. La novel·la tracta de la relació destructiva i turmentosa entre un escriptor fracassat i una jove sud-americana que s’enamoren un estiu dels 80. Violència, drogues, crim i amor desbocat.

Eduardo Mendoza

 Mendoza ens transporta a la Barcelona obrera, putrefacta i corrupta de finals del segle XIX amb ‘La ciudad de los prodigios’, on un jove sense escrúpols dels baixos fons lluita per ascendir socialment. A ‘La verdad sobre el caso Savolta’, ambientada a principis del XX, un noiet càndid de províncies viatja a Barcelona per treballar com a passant a un despatx d’advocats. En totes dues, Mendoza busca reflectir la Barcelona més industrial, agressiva i depravada del canvi de segle.

Mercè Rodoreda

 El llegat literari de Rodoreda reflecteix la seva destresa per retratar els personatges femenins. Dones fortes, bledes assolellades, perverses i ingènues desfilen per les seves novel·les, gran part de les quals es situen a San Gervasi, el barri on va passar la infantesa, i a Gràcia. No podeu seguir passejant per les places gracienques o pel Putxet sense haver llegit ‘La Plaça del Diamant’, ‘El carrer de les Camèlies’ o ‘Mirall Trencat’.

Josep Maria de Sagarra

 Sagarra ens dibuixa amb una certa intenció provocativa la burgesia dels anys 30 i el sòrdid món del Paral·lel, la prostitució i la misèria a la novel·la ‘Vida Privada’. A l’obra, que narra la decadència d’una família burgesa, l’autor hi deixa entreveure la hipocresia de les convencions de les classes benestants i acomiada el segle XIX amb nostàlgia per donar pas al nou món industrial.

Carmen Laforet

 ‘Nada’ va ser l’òpera prima i la més famosa del repertori que va escriure una joveníssima Carmen Laforet amb només vint-i-tres anys. La novel·la, amb fortes pinzellades autobiogràfiques, explica la història d’una jove innocent i tímida que després de la Guerra Civil viatja a Barcelona per estudiar a la Universitat i s’instal·la a casa de la seva àvia amb altres membres de la família. Laforet recrea una atmosfera angoixant en un pis del carrer Aribau on les tensions, la violència i la misèria de l’època traspuen les pàgines, en contraposició amb l’ambient de llibertinatge, joventut i descobriment de la Universitat.

Written By
More from Laura Gea
El plaer de deambular per Barcelona amb Miserachs
Les Rambles farcides de mariners de la sisena flota, les prostitutes del...
Read More
0 replies on “Homenatge literari a Barcelona”