‘Dies de Frontera’ de Vicenç Pagès

Portada de 'Dies de Frontera'

Llibre: Dies de Frontera / Autor: Vicenç Pagès / Editorial: Edicions 62

Pagès, ha agafat la foto de parella, una trituradora industrial i l’ha esberlat fins a arribar a separar les fibres del propi paper

L’encant pel fet quotidià, un cert desencís vital i la barreja entre l’estil serè del literat català amb un esperit pop i postmodern són l’estampa de Vicenç Pagès. El seu últim llibre, ‘Dies de Frontera’, podria llegir-se com l’evolució natural des de ‘Jugadors de Whist’, que sublima la seva aroma en un perfum més concentrat.

La nova proposta ens llença de nou a una història d’amors i desamors, d’aquestes que podrien haver sortit d’una cançó de Reed. Els seus protagonistes, en Pau i la Teresa, dos individus ordinaris:  ell somiador i infeliç, ella feliç en la seva conformitat. Podríem atacar-lo dient que de drames casolans les llibreries ja en van plenes, si no fos perquè, Pagès, ha agafat la foto de parella, una trituradora industrial i l’ha esberlat fins a arribar a separar les fibres del mateix paper. Tot seguit, un cop acabat l’afany destructiu, ha reorganitzat cada fragment al seu gust, delicadament.  De cada un d’ells n’ha sortit un capítol, textos tan breus que de vegades un es pot sorprendre pensant que està llegint un recull de poemes haiku.

En el fons de la fotografia hi trobem un paisatge familiar, efectivament Figueres i l’Alt Empordà. Com tot bon estratega Pagès sap que combatre en terreny propi, i per tant, conegut, sempre dona un punt a favor, en aquest cas, per guanyar la credulitat del lector. I l’escriptor treballa aquí en el seu hàbitat endèmic. Un espai que coneix des de la seva infància i que ha canviat amb ell. Això fa que l’autor ens brindi una mirada amb ulls d’antropòleg, però d’un que contradient les directrius científiques, ha acabat enamorant-se del seu objecte d’estudi. D’aquesta manera tot cobra vida, cada “colmado”, cada pastisseria de tota la vida, cada bar o tuguri. Un efecte molt semblant al que produeix el Palafrugell de les obres de Pla. Un excel·lent mereixedor del Premi Sant Jordi 2013. I si algú no hi està d’acord, “tampis”.

Més de Joan B. Galí

El naixement de la Barcelona moderna explicat per Rusiñol

La llum entrava a les coves, i la blancor en les tenebres,...
Llegeix-ne més

1 Comment

Comments are closed.