Art Basel i el negoci de l’art asiàtic

Art Basel

Una dona agenollada i nua acapara l’atenció dels visitants. Es troba enmig de la sala. No hi ha curiós que no l’immortalitzi amb la càmera del seu mòbil. Hom diria que està pregant però no és el cas. Es tracta de l’obra hiperrealista de l’artista australià Sam Jinks exposada durant aquests dies al Centre d’Exhibicions i Convencions de Hong Kong. Col·leccionistes i directors de museus de tot el món s’han donat cita a la ciutat xinesa que ha acollit fins avui la tercera edició de l’Art Basel, la més gran exhibició anual d’art modern i contemporani al continent asiàtic.

Durant aquesta edició, 223 galeries de 37 països han participat en un espai de creació artística enmig d’un dels principals centres de negocis del món. Tant artistes consagrats com emergents han exposat les seves obres davant els galeristes, col·leccionistes, comissaris i amants de l’art arribats de tots els continents i coneixedors del circuit artístic mundial.

SeguL'obra 'Kneeling Woman' de l'artista australià, Sam Jinks. Jessica Hromas / Art Baselint la mateixa estratègia que altres anys, Art Basel ha mantingut un equilibri entre la participació de galeries occidentals i orientals. Tot queda en un 50-50. Entre els segells occidentals més reconeguts destaca la galeria de Londres, Thomas Dane Gallery, o la Edward Tyler Nahem Fine Art de Nova York. Dins del panorama asiàtic trobem les galeries ShanghART, AJC Gallery i Liang Gallery entre d’altres. Segons dades publicades per la consultora ArtPrice, Hong Kong ha obtingut aquest any un volum de facturació de venda d’obres d’art superior al dels Estats Units. Així, la ciutat asiàtica dels grans gratacels i de la natura salvatge se situa entre els mercats artístics més reconeguts en l’àmbit internacional com és el de París o Nova York.

Alberto Giacometti, Roy Lichtenstein, Antoni Tàpies, Jackson Pollock, Pablo Picasso o Jean-Michel Basquiat són alguns dels artistes il·lustres que han decorat les parets de les instal·lacions del Centre d’Exhibicions i Convencions de Hong Kong des del passat divendres 13 de març fins avui. Art Basel ha reafirmat el renaixement artístic de la ciutat xinesa d’herència europea, relativa autonomia política i prosperitat econòmica gràcies a les millors propostes artístiques provinents d’Àsia i altres continents. Hong Kong és sens dubte un punt de trobada entre Orient i Occident.

0 replies on “Art Basel i el negoci de l’art asiàtic”