Adéu a Carmen Balcells

Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez, Isabel Allende i Pablo Neruda, són només alguns dels noms de grans escriptors sud-americans que va representar l’agent literària Carmen Balcells, que ha mort aquest dilluns a Barcelona als 85 anys.

Balcells és considerada la principal artífex de l’auge dels autors llatinoamericans i deixa enrere un llegat poderós, una de les principals agències literàries del món.

Intrèpida i emprenedora, Balcells va decidir a crear el seu propi segell a finals dels anys 50 i a principis de la dècada dels 60 ja representava a una bona pedrera d’escriptors. Després de consolidar el boom dels autors estrangers, va de decidir embarcar-se amb els nacionals. L’Agència Balcells també va representar grans star systems de la literatura espanyola i catalana com Terenci Moix, Camilo José Cela, Rosa Regàs, Rafael Alberti, Jaime Gil de Biedma –del qual l’Arts Santa Mònica en recupera ara un documental inèdit en una exposició fins al 25 d’octubre–, Eduardo Mendoza, Juan Marsé o Manuel Vázquez Montalbán.

La incertesa sobrevola ara sobre qui serà el successor de Balcells. Fa menys d’una setmana es va saber que Guillem d’Efak –la persona que actualment estava al capdavant de l’agència–, ja no la dirigeix. El món literari s’acomiada doncs d’un pes pesant de la literatura que deixa la seva agència amb cinquanta-sis anys de trajectòria a l’esquena.

Written By
More from Laura Gea
Deu lectures per a la nit de Halloween
Foraviant l’etern debat «Castanyada o Halloween» i confessant-nos víctimes de l’imperialisme britànic i nord-americà...
Read More
0 replies on “Adéu a Carmen Balcells”