Psicopolítica, Facebook i els nous instruments del poder

Psicopolítica de Chul Han
CITIZEN KANE, 1941.

'Psicopolítica'

Byung-Chul Han

El pensador sud-coreà Byung-Chul Han –autor de múltiples assajos filosòfics com ‘La societat del cansament’ o ‘L’agonia de l’eros’– desgrana en el seu últim llibre ‘Psicopolítica’, les noves tècniques de control dels estats neoliberals en l’era digital i la contribució de les xarxes socials.

En una dissertació crua i descarnada, Chul Han analitza els estratagemes de la política actual per seduir un ciutadà apàtic, sense pensament crític i esclau de si mateix, que intenta ser allò que tothom espera d’ell. El subjecte accedeix a despullar-se voluntàriament als seus perfils de Facebook, Instagram o Twitter i s’exposa sense cavil·lació a les grans corporacions i formacions polítiques, que a partir d’això, radiografien les seves aspiracions i emocions i poden manipular-lo sense traves, dir-li allò que vol sentir. Les xarxes actuen doncs com el dispositiu principal de control d’aquesta societat narcisista del jo en la que preval l’exaltació de l’emoció.

El ciutadà comparteix i tuiteja les seves emocions constantment a les xarxes, allò que fa i pensa. Al segle XIX s’explotava el cos com a eina de producció, això ha quedat obsolet i ara s’explota la psique. L’emocionalitat entra en escena i arracona la racionalitat. Ser lliure és percebut com deixar pas a les emocions i cridar-les als quatre vents. Chul Han adverteix del risc que això comporta. Segons el pensador, les emocions suposen un estat mental prerreflexiu que escapa de la consciència i permeten a la política neoliberal jugar amb els ciutadans i controlar-los sense esforç. En definitiva, permeten al poder apropiar-se del comportament de les masses.

La subjectivació i l’emotivitat contra la psicopolítica

L’única manera d’escapar d’aquest ull vigilant segons Chul Han és fugir de l’emotivitat i la subjectivació. Però en una societat que promou l’homogeneïtzació de tot, el valor de desviar-se de l’ortodòxia, es castiga. D’altra banda aquell que ho fa, i es desprèn d’aquesta emotivitat, és l’únic capaç de veure més enllà.

Valoració 7
7
Written By
More from Laura Gea
‘Llum’, la polèmica novel·la que ressuscita ‘Lolita’
Quan Vladimir Nabokov va publicar ‘Lolita’ el 1955, la novel·la es va titllar...
Read More
One reply on “Psicopolítica, Facebook i els nous instruments del poder”

Comments are closed.